O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

środa, 29 lipca 2015

Tarta sezonowa – botwina, bób, kozi ser…..


Tartę można robić cały rok. Zmieniają się tylko dodatki. Na naszym stole tarta rzadko się pojawia, bo męski domownik nie jest miłośnikiem, a dzieci chyba jeszcze nie doceniają jej walorów (poza odmianą na słodkoJ) . Nie znaczy to, że mąż w ogóle nie jada tarty. Przeciwnie, je, ale znacznie mniej niżby zjadł np. makaronu z podobnymi dodatkami.
Co do wersji botwinkowo - bobowej stwierdził, że jest doskonała w swoim rodzaju, choć to nie jego smaki.
Ja natomiast byłam zachwycona. Była wyśmienita na gorąco po upieczeniu i na zimno na lunch.

Na ciasto wykorzystałam przepis na kruche ciasto na szarlotkę z Moich Wypieków, które zrobiłam w wersji wytrawnej, czyli bez cukru. Ciasto z uwagi na dodatek sporej ilości mielonych orzechów ma fantastyczny smak, który dobrze komponował się z pozostałymi dodatkami. 






Składniki na tartę:

Ciasto – proporcje podaję zgodnie z oryginałem na blachę 23-33 cm, ja do mojej formy 18 cm, znacznie zmniejszyłam ilość składników:

  1 i 1/4 szklanki orzechów włoskich, wcześniej podpieczonych;
  2 i 1/3 szklanki mąki pszennej – u mnie orkiszowa typ 2000;
  pół łyżeczki proszku do pieczenia
  pół łyżeczki cukru;
  3 duże żółtka;
  230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę;
  1/3 pęczka bazylii;


Nadzienie:

- pęczek botwiny – liście i łodyżki poszatkowane, małe buraki pokrojone na pół -plastry o grubości ok. 3 mm;
- bób – obrany;
- garść orzechów włoskich – grubo pokrojonych;
- 2/3 kubka koziego serka typu fromage;
- 2 jajka;
- 1 do kilku łyżek mleka lub jogurtu;
- ok. 60 g. wędzonego łososia – pokrojonego w mniejsze kawałki;
- świeże zioła np. listki mięty lub tymianek, koperek…
- ząbek czosnku – posiekany;
- potarty żółty ser - opcja


 
Wykonanie:

Ciasto:

Orzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, posiekane listki bazylii, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki. 
Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 

Tarta:

1. Buraki podgotować przez kilka minut w kilku łyżkach wody, tak by odrobinę zmiękły, na ostatnią minutę dodać poszatkowane liście botwiny i łodyżki.
2. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić ciastem wyjętym z lodówki. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180 st. w piekarniku ok. 10-12 minut.
3. Za pomocą blendera lub trzepaczki rozkłócić jajka, wymieszać z kozim serem, częścią ziół i mlekiem/jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
4. Na wyjęte z piekarnika ciasto rozłożyć buraki, bób i botwinę. Całość zalać masą jajeczno – serową. Na tarcie rozłożyć łososia, delikatnie wciskając go w masę. Całość obsypać orzechami włoskimi oraz żółtym serem.
5. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 180 stopni do czasu ścięcia się masy i rozpuszczenia żółtego sera ok. 30-35 minut.
6. Tartę po wyjęciu z piekarnika ustroić pozostałymi ziołami.



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails