O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

sobota, 20 lutego 2010

Zupa rosyjska

Spróbowałam ostatnio nowy przepis z książki kucharskiej, „Dieta rozdzielna”. Zupa ta należy do dań węglowodanowych. Sama nazwa zupy mnie nie porwała, jednak kombinacja jej składników wydała mi się warta spróbowania, a do tego urzekł mnie jej kolor.
Jakkolwiek nie jestem zwolenniczką diet, a moje wytyczne w kuchni to wszystko co lubię i co uważam za wartościowe i zdrowe, przy jednoczesnej eliminacji tego co niezdrowe i bez wartości odżywczych (wyjątek stanowią słodycze), to jednak założenia diety rozdzielnej wydają mi się ciekawe. Chętnie zweryfikowałabym je w rozmowie z dietetykiem. Otóż, twórcą diety był dr Hay’a, który metodą prób i błędów opracował tą dietę poszukując diety dla siebie z uwagi na własne dolegliwości. Ogólne założenia diety, to nie łączenie w ramach jednego posiłku produktów węglowodanowych i białkowych. Można je natomiast łączyć z produktami neutralnymi. Łączenie węglowodanów i białek np. klasyczna kanapka z szynką albo mięso lub ryba z ryżem, makaronem…. ma wpływ na czas trawienia i pasaż jelitowy. Posiłek taki opuszcza żołądek po ok. 8 godzinach lub dłużej. Natomiast węglowodany wymagają zaledwie ok. 2 godzin na opuszczenie żołądka, a samo białko ok. 4 godzin . Zdaniem Hay’a wynika to z tego, że do trawienia węglowodanów potrzebne jest środowisko zasadowe, a do trawienia białka kwaśne. Organizm nie jest w stanie jednocześnie wytwarzać środowiska kwaśnego i zasadowego. Tym samym proces trawienia jest upośledzony, co sprzyja najróżniejszym dolegliwościom, począwszy od zaparć, przez otyłość, a skończywszy na problemach z wątrobą, trzustką, układem krążenia….


Składniki (tradycyjnie dla dwóch osób):


  • ½ pora
  • ½ marchewki
  • dwa małe kartofle
  • 2 ząbki czosnku
  • mały burak
  • mała cebula
  • gałązka selera naciowego
  • 500-700 ml rosołu lub wywaru z warzyw (ja używam ekologicznych, wegeteriańskich rosołów w kostce lub w proszku)
  • 2/3 filiżanki kapusty kiszonej – ok. 125 g.
    oliwa z oliwek
  • Ok. 100 ml jogurtu naturalnego


    Wykonanie:
    1. Warzywa pokroić w kostkę, a selera naciowego i por w krążki.
    2. W dużym garnku rozgrzać oliwę, a następnie na niej obsmażać warzywa, z wyjątkiem kapusty kiszonej, przez do 5 minut.
    3. Mieszając dodać rosół, dodać kiszoną kapustę, a następnie na małym ogniu gotować aż warzywa zmiękną, ale nie rozgotują się, ok. 20 minut.
    4. Doprawić zupę do smaku. Zdjąć z ognia, zabielić jogurtem. Zamieszać.

2 komentarze:

Related Posts with Thumbnails