O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

czwartek, 6 maja 2010

Zapiekanka egipska w nowej wersji

Danie pochodzi z książki kucharskiej „Jaja w roli głównej” Hanny Szymanderskiej. W wersji podstawowej miało być wykonane w białego ryżu i pieczarek. Ja zrobiłam z czarnego ryżu i za pierwszym razem z grzybów o bardzo orientalnej nazwie, której nie pamiętam, a w prezentowanej wersji z boczniaków. Ciekawostką dla mnie w tym przepisie były jajka w koszulkach, których wcześniej nie robiłam, a które okazały się nie tylko proste w zrobieniu, dające większe możliwości wykorzystania niż np. jajka na miękko, ale okazały się też bardzo plastyczne.

Składniki (dla dwóch osób):
- 150 g. czarnego ryżu ugotowanego wg. przepisu;
- 130 g. boczniaków pokrojonych w kostkę;
- 2-3 łyżki poszatkowanego koperku;
- sól, pieprz;
-bulion warzywny 120 ml;
- 2 łyżki jogurtu greckiego;
- 4 jajka;
- 2 łyżki octu;
- owczy ser Manchego ok.6 plastrów;
- olej do smażenia lub oliwa z oliwek (nie z pierwszego tłoczenia)

Wykonanie:

1. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć na niej boczniaki, oprószyć solą i pieprzem.
2.Przełożyć do garnka z ugotowanym ryżem grzyby oraz koperek. Wymieszać.
3.Naczynie żaroodporne lekko wysmarować tłuszczem, a następnie na dnie ułożyć masę ryżową z grzybami
W dużym garnku do gotującej się wody wlać 2 łyżki octu, a następnie wbić 4 jajka i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie jajka wyłowić łyżką cedzakową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym na posłaniu z ryżu.
4. W międzyczasie zrobić sos na bazie bulionu zabielonego jogurtem i doprawianego. Sosem jedynie skropić jajka i ryż.
5. Na wierzchu zapiekanki poukładać połamany na mniejsze kawałki ser Manchego i posypać odrobiną koperku.
6. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 20 minut.


Co do sera Manchego, to oczywiście można go zastąpić serem żółtym o charakterystycznym smaku np. cheddarem, gruerem, westbergerem…lub serem kozim. Polecam jednak ser Manchego, który jest serem owczym. Ma konsystencję sera żółtego, choć jego plastry łatwo się kruszą. Ma charakterystyczny , choć łagodny smak, który fantastycznie współgra ze smakiem ryżu, co w całości tworzy ciekawą kompozycję smaków.
Zapiekanka bardzo nam zasmakowała, więc w ciągu ostatniego tygodnia robiłam ją już drugi raz i pewnie nie raz jeszcze zrobię.

Sądzę, że danie w wersji proponowanej przez autorkę jest też pyszne, choć może nie ma tak charakterystycznego smaku i koloru. Smacznego!





4 komentarze:

Related Posts with Thumbnails