Wyjątkowe w tak przyrządzanym daniu jest słodycz warzyw, która cudownie komponuje się z rybą. Co więcej, w zasadzie potrawy nie trzeba doprawiać, najwyżej odrobiną pieprzu.
Danie z uwagi na krojenie wymaga chwili czasu, a potem „robi się” samo. Jednak dla takiej obiado – kolacji z wybornie smakujących warzyw, choć zupełnie niewyszukanych, z tłustej rybki bogatej w NNKT warto poświęcić trochę czasu. I na zdrowie!
Składniki (dla dwóch osób):
- dwa filety z łososia, każdy po 150-200 g.;
- mała marchewka ;
- 1/3 lub ¼ korzenia selera – podobna ilość jak marchewki;
- 1/3 kalarepy;*
- ½ cebuli;
- kapusta biała poszatkowana;
- 1/3 pora;*
- ½ pietruszki;*
- sól, pieprz;
- cytryna;
- oliwa z oliwek (nie extra virgin) lub olej do smażenia;.
*warzywa te daję opcjonalnie, jeśli akurat mam, najczęściej rezygnuję z pora i pietruszki, zwłaszcza, że warzyw wychodzi sporo
* co do ilości kapusty, ja daję sporo, ok. 1/6 główki
Wykonanie:
1. Filety ryby umyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
2. Warzywa tj. marchewkę, seler, a także pietruszkę i kalarepę – jeśli się je dodaje – pokroić w większe zapałki. Cebulę pokroić w półplasterki, pora w krążki – jeśli się go używa, a kapustę poszatkować.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i pora oraz warzywa z wyjątkiem kapusty, którą dorzucić po chwili. Dodać trochę wody i dusić warzywa na małym ogniu ok. 15 minut. Po tym czasie na warzywach ułożyć rybę, delikatnie okładając ją warzywami. Dusić jeszcze 10-12 minut.
Danie można serwować z ryżem lub pieczywem o ile się łączy białka z węglowodanami.
Smacznego.
bardzo lubię takie lekkie dania!
OdpowiedzUsuńmusi być bardzo delikatny taki łosoś.
OdpowiedzUsuńz ryżem jak najbardziej;)
to wymarzony, letni obiad :)))
OdpowiedzUsuńpysznie tu dzisiaj
OdpowiedzUsuńłosoś to jedna z najpyszniejszych ryb, w takiej kolorowej warzywnej wersji podoba mi się bardzo
Wczoraj przypadkiem zrobiłam bardzo podobne danie choć nie oglądałam programu Ewy Wachowicz, ani nie widziałam tego wpisu. U mnie rybą był dorsz (wcześniej podgrzany trochę w piekarniku), a warzywa to sama cebula i papryka. Posypałam je przyprawą "pięć smaków", którą kiedyś przypadkiem nabyłam w jakimś sklepie. Ta przyprawa wspaniale komponuje się z rybą - danie jest proste i wyśmienite, a u Ciebie piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńJestem zwolennikiem zdrowej kuchni,bardzo spodobał mi się przepis na łososia z warzywami:)zapraszam do siebie na ta pyszną rybkę.
OdpowiedzUsuńhttp://mariola1975.blogspot.com/2013/01/osos-z-warzywami.html
Przepis rewelacyjny. Mąż nie przepada za łososiem a tu zjadł wszystko. To jest hit w naszym menu. Do przepisu dodałam do ryżu kurkumę a do warzyw odrobinę pieprzu cayenne. Pyszności.
OdpowiedzUsuńJa robię łososia w mleku.
Usuńthis pagesee here find more infoclick here to investigate navigate herecheck these guys out
OdpowiedzUsuńnaansii846bg
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet