O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

wtorek, 24 kwietnia 2012

Groch włoski, pomidory & szpinak – curry serwowane na quinoa

Kolejny przepis na szybkie, proste, kolorowe danie wegeteriańskie, a w dodatku niskokaloryczne. Jak podaje autor przepisu porcja zawiera tylko 199 kcal! Jeśli dodać do tego quinoa, to zawartość kalorii nieznacznie wzrasta, przy porcji o ok. 170-220 kcal. W całości, to bardzo niskokaloryczny główny posiłek dnia, a jaki bogaty we wszelkie wartości odżywcze i dobrze zbilansowany jeśli chodzi o białko.

Od siebie dodam, że przyprawy czynią z dania coś wyśmienitego, choć mam tu absolutną klasykę – ciecierzyca, pomidory plus coś zielonego - szpinak.

Przepis pochodzi ze strony BBC GoodFood.

Jakkolwiek lista składników wydaje się być długa, to danie robi się prosto i szybko.

Po przystosowaniu dla dwóch osób prezentuje się tak:






Składniki dla 2 osób:

- 130-170 g. quinoa ugotowanej zgodnie z przepisem;
- 2 mięsiste pomidory
- 1 ząbek czosnku;
- ½ malutkiej cebuli;
- 1 cm imbiru;

- 1/3 łyżeczki kuminu;*
- niepełna łyżeczka kolendry;*
- 1/3 łyżeczki kurkumy;*
- 1/3 łyżeczki papryki chilli;*

- 50 g. szpinaku grubo posiekanego;
- 1,5 łyżki czerwonej soczewicy
- 70 ml mleka kokosowego;
- 1/3 główki brokułów podzielonych na różyczki;
- 130-150 g. ugotowanej ciecierzycy, wcześniej moczonej przez noc;
- 1,5 łyżeczki sezamu;
- 1,5 łyżeczki orzechów cashew (nerkowca) drobno posiekanych;
- olej do smażenia;
- oliwa z oliwek extra virgin – do serwowania.

* przypraw nie żałowałam, dałam nawet nieco więcej.

Wykonanie:



1. Do blendera włożyć pomidory, czosnek, imbir i cebulę, a następnie zblendować na puree.
2. Na patelni z grubym dnem rozgrzać odrobinę oleju do smażenia i wrzucić przyprawy – kumin, kolendrę, chilli i kurkumę. Chwilkę obsmażać. Następnie dodać puree pomidorowe. Obsmażać przez 2 minuty.
3. Na patelnię dodać soczewicę, mleko kokosowe. Przykryć pokrywką i gotować aż soczewica zacznie mięknąć, przy czym ma być jędrna. Gotowanie czerwonej soczewicy trwa bardzo krótko. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
4. Na patelnię dołożyć brokuły i gotować kolejne 4 minuty, a następnie dodać szpinak i ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Wymieszać, gotować 1-2 minuty do zwiędnięcia szpinaku.
5. Podawać na gorącej quinoa, posypane mieszanką sezamu i posiekanych orzechów.

Można serwować z oliwą z oliwek, co ja z reguły robię.


8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciecierzycę i często ją używam do dań głównych, zup czy do sałatek, pożywna i zdrowa. Twoje danie wygląda wyśmienicie, a dodatek tych przypraw sprawia, że już chce je zjeść!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. dla mnie danie idealne. świetnie dobrane przyprawy i składniki. zdrowo i smacznie- to lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kilka dni temu odkryłam smak quinoa i jestem zauroczona. W połączeniu z pozostałymi składnikami musi smakować wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie polaczenia ciecierzycowo-pomidorowe i na dodatek z mlekiem kokosowym i z przyprawami to jest cos co kocham najbardziej. Padane z quinoa po prostu pycha.
    Takie dania uwielbniam tez za to, ze swietnie smakuja nastepnego dnia w pracy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ania, cieszę sie, że dołączyłas do grona wielbicieli tego pseudozboża :).

    thiessa, ja za każdym składnikiem potrawy przepadam (najmniej za mlekiem kokosowym) i faktycznie na zimno następnego dnia w lunch boxie sprawdzają sie tak samo rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciecierzyca, quinoa, brokuły! i do tego taka otoczka aromatów! chcę trochę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis wygląda na bardzo profesjonalny, musi być to pyszne, super składniki, kurkuma, mleko kokosowe, mniam mniam, przepis warty spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dania z ciecierzycą, to moja słabość ostatnio, na szczęście bardzo zdrowa ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails