Przepis na sałatkę pochodzi z książki Heidi Swanson Super Natural Cooking. I nareszcie znalazłam sposób na podanie fasolki inaczej niż
tradycyjnie.
Składniki:*
- fasolka szparagowa żółta i
zielona;
- szczypiorek;
- oliwa z oliwek;
- skórka z limonki i z cytryny –
zastąpiłam odrobiną soku z cytryny;
- sól, pieprz;
Wykonanie:*
1. Fasolkę pokroić na małe kawałki – krążki. Podgotować
na parze przez chwilę ok. 5-6 minut, jednak pilnować, by fasolka nie stała się
zbyt miękka i rozgotowana, tylko by zachowała jędrność.
2. Szczypiorek drobno pokroić.
3. W misce sałatkowej wymieszać fasolkę, szczypiorek, cytrynę
i oliwę z oliwek extra virgin, doprawić solą i pierzem.
* Heidi podsmaża fasolkę przez chwilę na oliwie,
potem dodaje 2 łyżki wody i dusi przez 2-3 minut
Pysznie i fotogenicznie :-)
OdpowiedzUsuńDzięki, Heidi Swanson wie co dobre :)
OdpowiedzUsuń