O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

czwartek, 11 marca 2010

Mozarella z grilowanym bakłażanem, pomidorami i świeżymi ziołami na przedwiosenne śniadanie

Jak mozarella, to pomidory i bazylia. I tym razem tak było, choć bazylia była świeża zamiast suszonej, a mozarella w dwóch wersjach - klasyczna i light. Do pomidorów dołączył grillowany bakłażan i świeża kolendra, mniam…


Składniki (dla dwóch osób):- dwie kulki mozarelli (może być zwykła i light*);
- 1-2 pomidory;
- 1 bakłażan;
- kolendra;
- bazylia;
- 2 łyżki orzeszków pinii;
- oliwa z oliwek.
*mozarella w wersji light jest twardsza, w ocenie męskiej części naszej rodziny gorsza, w ocenie żeńskiej - niekoniecznie.


Wykonanie:

1. Bakłażana pokroić w 5-6 mm plasty, ułożyć na folii aluminiowej, skropić oliwą z oliwek i zgrilować w piekarniku przez ok. 15 minut;
2. mozarellę i pomidora pokroić na plastry;
3. ułożyć na jednym półmisku plastry mozarelli przekładane bakłażanem, skropić oliwą z oliwek, obsypać świeżą bazylią, na drugim półmisku ułożyć mozarellę naprzemiennie z pomidorami, obsypać świeżą kolendą, obsypać orzeszkami pinii, skropić oliwą z oliwek.











2 komentarze:

  1. a te zielonkawe pomidory sa smaczne i aromatyczne, czy bezpłciowe jak wiekszosc pomidorów obecnie?

    potrawa naprawde wiosenna, musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielone pomidory pochodziły z Hiszpani i wg zapewnień sprzedawczyni po 2 dniach miały dojrzeć i być jak nasze malinowe. Wprawdzie nie odczekałam dwóch dni, ale wątpię, by nawet po tygodniu były lepsze. Faktycznie były twarde, kwaśno - gorzkie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails