Zupę już robiłam 2 razy i sądzę, że jeszcze u nas zagości. Oprócz smaku i koloru, ma jeszcze jedną zaletę – robi się ją tylko tyle co siekanie warzyw, dosłownie w chwilę!
Składniki (dla 2 osób):
· ok. 300 g. kartofli pokrojonych w kostkę;
· 2 pory, drobno pokrojone – na półpierścienie;
· ½ dojrzałego awokado lub jedno małe – jednak wtedy smak awokado będzie mocniej dominował, pokrojone w kostkę;
· olej do smażenia;
· 50 ml jogurtu;
· · kilkanaście listków świeżej szałwii (użyłam suszonej)
· sól i pieprz
W zasadzie prawie nie modyfikowałam przepisu, poza zamianą masła na olej do smażenia, pominięciem kilku listków pietruszki, a od siebie dodałam łyżkę bulionu dashi.
Wykonanie:
1. Na oleju do smażenia podsmażyć przez chwilę pory, dodać kartofle, po kilku minutach wlać ok. 2 szklanki wody i opcjonalnie można dodać bulion dashi. Doprawić solą i pieprzem.
2. Warzywa gotować przez ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodać szałwię oraz awokado. Zdjąć z ognia, zmiksować.
3. Po zmiksowaniu dodać jogurt. Zupę raz jeszcze podgrzać i doprawić.
Przy tej ilości warzyw i wskazanej ilości wody, zupa wychodzi bardzo gęsta, istny krem, w którym można rzeźbić. Taka konsystencja mi najbardziej odpowiadała.
Jest to kolejna zupa o wyrazistym kolorze i co istotniejsze o wyrazistym smaku, co zapewnia dodatek awokado i szałwii.
Za pierwszym razem zupa była bardziej kremowa i ciut jeszcze bardziej gęsta, wtedy też dałam ½ awokado. Za drugim razem dałam całe małe awokado i smak był ostrzejszy, niestety zupa nie wyszła taka kremowa, bo spieszyłam się przy miksowaniu, co widać na zdjęciach. Walory smakowe zostały nienaruszone.
Polecam jako danie o ciekawym smaku, a w dodatku, które robi się bardzo szybko.
Nie przepadam za avokado, lecz jego zastosowanie w zupie może być interesujące :)
OdpowiedzUsuńrzadko korzystam z awokado.
OdpowiedzUsuńale zupa mnie zaintrygowała. niezwykle gęsta.
bardzo lubię awokado, a w zupie jeszcze nie próbowałam, brzmi smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie bardzo, ze skorzystalas z przepisu i ze smakowalo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.