O mnie

Katowice, Śląskie, Poland

czwartek, 4 listopada 2010

Figi zawijane w suszoną szynkę z kozim serem i orzechami, serwowane na rukoli z opiekanymi orzechami





Oto doskonała przystawka na przyjęcie lub na miłą kolację we dwoje lub przekąska.
Smakuje wyśmienicie, podobnie też wygląda. Nie trzeba zachęcać do takich dalicji.





Składniki (dla 2 osób):

- 2 małe figi;
- dwa plastry szynki San Daniele (paczkowanej);
- ser kozi z rolady koziej krojonej na wagę, z zewnątrz z pleśnią, a wewnątrz, typu twardego twarożku;
- garść rukoli;
- kilka orzechów włoskich;
- olej z orzechów włoskich
- świeżo zmielony czarny pieprz;








Wykonanie:





1. Figi umyć, a następnie wykroić trójkąciki u góry, tak by powstała gwiazdka. Dzięki za wszystko temu pojawia się małe wgłębienie, w które można włożyć kawałek koziego sera.
2. Orzechy włoski grubo posiekać, zostawiając dwa duże. Uprażyć je na suchej patelni.
3. Ser umieścić w zagłębieniu, na szczycie ułożyć całego orzecha lekko go wciskając w ser.
4. Figę owinąć plastrem suszonej szynki i spiąć wykałaczką.
5. Figi ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 10 minut.
6. W tym czasie na indywidualnych talerzykach rozłożyć liście rukoli, posypać uprażonymi orzechami, świeżym pieprzem i skropić olejem z orzechów włoskich.







Sądzę, że można użyć ulubionego rodzaju sera koziego. Figi i kozi ser, to klasyka. Smaki się fantastycznie łączą. Ja preferuję wyżej opisaną roladę.
Co zaś do szynki suszonej, to uwielbiam San Danielle, nie przepadam za prosiutto, ale wszystko kwestia gustu, równie dobrze mogą być suszone hiszpańskie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails