O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

środa, 23 października 2013

Sezonowa lasagna z kurkami



Tą lasagne robię od roku w sezonie kurkowym  przynajmniej raz. W tym raku zrobiłam dwukrotnie, bowiem raz wersję zmieniłam i dodałam przełożenie bobowe i ta wersja właśnie jest na zdjęciach.




Inspiracja z Kwestii Smaku.

Składniki na 4 osoby:
 
- makaron lasagne – co najmniej 12 płatów – najlepiej pełnoziarnisty;
- cebula- pokrojona w drobną kostkę;
- 2 ząbki czosnku  - posiekane drobno;
- ok. 350 – 400 g. kurek - umytych, osuszonych i pokrojonych na mniejsze części;
- ok. 80 g. parmezanu;
- ok. 200 g. sera koziego lub ricotty albo mieszanki obu;*
 - sól, pieprz do smaku;
- mleko – kilka łyżek;
- rozmarynnajlepiej świeży;
- olej do smażenia;
- orzeszki piniowe – zastąpiłam tym razem pekanami – kilka łyżek – posiekanych z grubsza;

opcjonalnie na warstwę bobową:

bób ok. 250 g. – uparowany lub ugotowany i wyłuskany, mięta świeża drobno posiekana, ząbek czosnku – posiekany, ok. 100 g. ricotty;


* dla mnie serek kozi, zwłaszcza z rolady pleśniowej ma dominujący, charakterystyczny smak, więc daję jedynie część serka koziego i dużo ricotty, co pozwala mi delektować się smakiem kurek nie zdominowanych przez serek


Wykonanie:

1. Na rozgrzanym oleju na patelni należy podsmażać kurki do odparowania, następnie dodać cebulę i czosnek smażyć do zeszklenia, dodać ½ orzechów, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Odstawić.

2. Z farszu kurkowego wziąć 1/3 i zmiksować w blenderze wraz z mlekiem i  parmezanem.

3. Pozostały farsz kurkowy wymieszać z rozdrobnionym serkiem kozim lub z ricottą, doprawiając w razie potrzeby.

4. Podgotować płaty lasagne, a następnie na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować odrobinę zmiksowanego farszu kurkowego, na to nałożyć płaty lasagne, a na nie warstwę farszu kurkowego z serkiem kozim/ ricottą. Ponownie ułożyć płaty lasagne i raz jeszcze warstwę farszu kurkowego. Całość przykryć ostatnią warstwą lasagne. Wierzch makaronu wysmarować zmiksowanym farszem kurkowym, posypać orzechami.

5. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

6. W przypadku robienia warstwy bobowej, należy ugotowany bób rozgnieść praską do kartofli wraz z pozostałymi składnikami – miętą, czosnkiem, ricottą i doprawić. Tą warstwę należy położyć jako pierwszą na płatach lasagne, kolejna to farsz kurkowy. W razie robienia tej warstwy, należy zmniejszyć ilość warstwy kurkowej, gdyż potrzebna będzie tylko do jednego przełożenia.








2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, muszę wypróbować wersję z kurkami, na pewno pyszna, u mnie dziś też makaronowo, cannelloni wg Pascala, również pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To był naprawdę przyjemny tekst do czytania! Dziękuję autorowi za tę wspaniałą lekcję. Pozdrawiam serdecznie!


    Wejdź na stronę,
    Obejrzyj film, Zarezerwuj tera,
    Zobacz nasze nowości

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails