Porą późnoletnią zrobiła
aromatyczne pęczotto z Kwestii Smaku, które sprawiło mi dużą frajdę.
Niekoniecznie nadaje się dla dzieci z uwagi na zacną ilość sera pleśniowego,
który jest zbyt wyrazisty w smaku dla maluchów. Nie mniej dorosłym smakowało.
Warte powtórzenia.
Cytuję za autorką. Ja
odrobinę zmieniłam proporcje, bo robiłam mniejsze porcje, jednak na 4 osoby
dorosłe.
Składniki:
na 2 porcje
-
¼ szklanki kaszy pęczak
-
2 łyżki oliwy extra vergine
-
1 mała czerwona cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich + ½ łyżeczki suszonego oregano
- ¼ szklanki
czerwonego wytrawnego wina (ew. białego)
- 1 szklanka
bulionu
- ¼ szklanki
rodzynek
- 1 mały lub
średni bakłażan
- 3 średnie
pomidory np. malinowe
- opcjonalnie 2
łyżeczki octu balsamicznego
- 1 czerwona
papryczka chili
- bazylia
- ok. 80 g sera gorgonzola
(autorka proponuje też mieszankę z kozim)
Wykonanie:
1. Na dużej
patelni podsmażyć kaszę pęczak z oliwą. Dodać posiekaną w kostkę cebulę i
starty czosnek, smażyć mieszając przez ok. 5 minut.
2. Dodać zioła
prowansalskie, suszone oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez
minutę. Wlać wino i wygotować. Następnie dodać gorący bulion, wymieszać i
zagotować. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut.
3. Zdjąć pokrywę,
dodać rodzynki, pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz obrane i pokrojone w
kosteczkę pomidory (razem z sokiem). Przykryć i gotować przez 5 minut.
4. Dodać ocet
balsamiczny jeśli go używamy, wypestkowaną i pokrojoną papryczkę chili,
wymieszać składniki na patelni, ponownie przykryć i gotować jeszcze przez ok.
10 minut.
5. Otworzyć i
mieszając gotować 1 minutę, dodać rozdrobnioną gorgonzolę, przykryć i gotować
przez ok. pół minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią.
Pęczotto podałam z pieczoną rybą – 3 gatunki,
inaczej doprawione, jedna dodatkowo zapiekana w szynce parmeńskiej.
Uwielbiam pęczak i dotychczas jadłam go w wersji saute. Myśle, że takie pęczotto zdecydowanie mi posmakuje, mniam! :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Jeszcze nie próbowałam takiego pęczotto, więc na pewno w najbliższych dniach przetestuje przepis. Dzięki za inspirację:)
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńPróbowałem i powiem Wam, że są naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze że jestem na tym blogu. Gorzej by było jakbym tego blogu w ogóle nie poznał.
OdpowiedzUsuńMulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
OdpowiedzUsuńEa este competentă în următoarele vrăji:
* vrăji de dragoste
* vrăji de căsătorie
* vrăji de bani
* vrăji de frumusețe
* Vrăji de noroc
* Vrăji de atracție sexuală
* Vrăji de vindecare a SIDA
* Vrăji de loterie
* Blestemele elimină imediat vrăjile
* Vrăji de protecție
* Vrăji de loterie
* Vrăji norocoase
* Vraja de fertilitate
* Inel de telekineză 💍
E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
Whatsapp +2349074881619