Składniki (dla dwóch osób):
- ok. 50 g. suszonych śliwek pociętych na paseczki;
- ok. 30 g suszonych grzybów – u mnie borowiki i podgrzybki - namoczonych i pociętych następnie w paski.;
- 100 g. pomidorów pokrojonych w kostkę – użyłam cherry;
mała cebula pokrojona w kostkę; - ząbek czosnku drobno pocięty;
- 250 g. kapusty włoskiej pociętej w kostkę;
- 120-180 g. kapusty kiszonej;
- ok.120-130 g. polędwicy wolowej pociętej w dużą kostkę;
- malutki kawałek kiełbasy dobrej jakości ok. 8 cm pokrojonej w kostkę;*
- 150 ml. rosołu – u mnie bulion wegeteriański;
- kieliszek czerwonego wina lub więcej;
- ok. łyżeczki majeranku;
- sól, pieprz;
- oliwa z oliwek.
* można zrezygnować, następnym razem raczej nie będę dodawać.
Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek w średniej wielkościgarnku.
2. Grzyby namoczyć przed krojeniem. Namoczyć także suszone śliwki.
3. Dodać do garnka pomidory uprzednio doprawione majerankiem, solą i pieprzem. Następnie do ganka dodać polędwicę wołową. Po ok. 30 sekundach od wrzucenia polędwicy do garnka dodać rosół i dusić przez ok. 30 minut. Przed końcem duszenia dodać kiełbasę.
4. W tym czasie w drugim garnku dusić kapustę włoską i kiszoną razem z grzybami i śliwkami w małej ilości wody i w czerwonym winie. Kapustę należy co jakiś czas zamieszać, ewentualnie dodać wody lub wina wg.uznania;
5. Gdy elementy w obu garnkach będą już dobre, wymieszać je razem, dusząc jeszcze kilka minut i ewentualnie doprawiając dodatkowym majerankiem.
Zaleca się tak przygotowaną kapustę odłożyć na noc do lodówki, a następnego dnia, gdy się „przegryzie” jest pyszna! Tak też zrobiłam i faktycznie była pyszna.
Smacznego.
bigos, zwykły bigos ;) w miare mozliwosci dodaję do bigosu suszone śliwki lub powidła sliwkowe oraz wino. reszta, jak w typowym bigosie z mieszanej kapusty :D nie wątpie, ze przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMoże daltego, że nigdy nie robiłam tradycyjnego bigosu, a ten który znam z domu był z kminkiem, kwaśnawy, to w tym wydaniu po raz pierwszy mi zasmakował:)
OdpowiedzUsuń