Dotychczas robiłam dwa rodzaje sosów do makaronu ze szparagami, łącząc je z reguły z serami kozimi. Jakiś czas temu dotarłam na anglojęzycznych stronach internetowych o tematyce kulinarnej do zapiekanki makaronowej ze szparagami. Nie planowałam robić tej zapiekanki, jednak moje zamiary zagniła pogoda i brak dostępu do zielonych szparagów, które miały być podstawą do fantastycznej sałatki z ryżem jaśminowym i wędzonym łososiem. Szczęśliwie były białe szparagi. Zatem inspirując się kiedyś znalezionym przepisem na zapiekankę, zrobiłam zaskakująco pyszny makaron. I wiem na pewno, ze zagości on niebawem na naszym stole ponownie, a potem jeszcze raz i jeszcze…
Składniki:
· Pęczek białych szparagów, obranych, pokrojonych na 3 cm kawałki i ugotowanych na parze;
· Makaron ok. 220 -250 g ugotowany al dente (u mnie razowy typu spaghetti z quinoa i pietruszką);
· 80-100 g. stokey salomon - wędzonego dzikiego łososia (można zastąpić zwykłym wędzonym) pokrojonego w cienkie paseczki;
· 150-200 g jogurtu greckiego lub innego naturalnego;
· 2-3 nieduże ząbki czosnku;
· 2/3 pęczka tymianku;
· 120 g. sera irish cheddar;
· Sól, pieprz;
· Oliwa z oliwek.
Wykonanie:1. Uparowane łodygi szparagów (bez główek) zmiksować w blenderze z jogurtem, czosnkiem, solą, pieprzem. Dołożyć ½ startego lub drobno pokrojonego sera cheddar oraz 2/3 przygotowanego tymianku.
2. Makaron po przełożeniu do naczynia do zapiekania należy wymieszać z sosem jogurtowo – szparagowym.
3. Na wierzchu masy makaronowej położyć paseczki łososia i odłożone główki szparagów. Lekko je wcisnąć w masę.
4. Zapiekankę posypać pozostałym tymiankiem i serem cheddar, a następnie skropić kilkoma kroplami oliwy.
5. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez 15 -20 minut – do czasu roztopienia sera.
Na koniec dodam, że zapiekanka dzięki szparagom i tymiankowi ma charakterystyczny smak, choć jednocześnie bardzo łagodny i delikatny. Nie jest zdominowana żadnym mocnym akcentem jak np. przy makaronach ze szparagami z kozim serem, gdzie ser ten ma bardzo mocny aromat.
Składniki:
· Pęczek białych szparagów, obranych, pokrojonych na 3 cm kawałki i ugotowanych na parze;
· Makaron ok. 220 -250 g ugotowany al dente (u mnie razowy typu spaghetti z quinoa i pietruszką);
· 80-100 g. stokey salomon - wędzonego dzikiego łososia (można zastąpić zwykłym wędzonym) pokrojonego w cienkie paseczki;
· 150-200 g jogurtu greckiego lub innego naturalnego;
· 2-3 nieduże ząbki czosnku;
· 2/3 pęczka tymianku;
· 120 g. sera irish cheddar;
· Sól, pieprz;
· Oliwa z oliwek.
Wykonanie:1. Uparowane łodygi szparagów (bez główek) zmiksować w blenderze z jogurtem, czosnkiem, solą, pieprzem. Dołożyć ½ startego lub drobno pokrojonego sera cheddar oraz 2/3 przygotowanego tymianku.
2. Makaron po przełożeniu do naczynia do zapiekania należy wymieszać z sosem jogurtowo – szparagowym.
3. Na wierzchu masy makaronowej położyć paseczki łososia i odłożone główki szparagów. Lekko je wcisnąć w masę.
4. Zapiekankę posypać pozostałym tymiankiem i serem cheddar, a następnie skropić kilkoma kroplami oliwy.
5. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać przez 15 -20 minut – do czasu roztopienia sera.
Na koniec dodam, że zapiekanka dzięki szparagom i tymiankowi ma charakterystyczny smak, choć jednocześnie bardzo łagodny i delikatny. Nie jest zdominowana żadnym mocnym akcentem jak np. przy makaronach ze szparagami z kozim serem, gdzie ser ten ma bardzo mocny aromat.
Oglądam sobie Twoje potrawy i stwierdzam, ze nazwa Twego blogu rzeczywiscie jest adekwatna do zawartosci :) Orkisz, quinoa, sałaty, dużo tu dobroci!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Cieszę się, bo czasem zastanawiam sie, czy to podsmażanie i duża ilość kalorycznych serów w potrawach ciągle mieści sięw kanonach zdrowej kuchni :)
OdpowiedzUsuń