To danie robię w różnych wersjach tj. z różnymi grzybami, z różnymi rodzajami tofu czasem z wędzonym, czasem z naturalnym lub obsmażanym z puszki, z różnorakimi kiełkami, o ile udaje mi się dostać jakieś inne niż te, które opanowały wszystkie markety pod nawą „kiełki na patelnię”. Faktycznie jednak smak dania zależy od przypraw, których się doda. I w zależności od dnia przyprawiam w sposób orientalny lub prawie neutralnie – jak w wersji dzisiejszej. Składniki dobrze się komponują z imbirem, kardamonem, kurkumą, chińska przyprawą 5 smaków lub orientalnymi mieszkankami przypraw.
Składniki dla dwóch osób:
- kiełki fasoli adzuki, ciecierzycy i przenicy.;
- 140 g. tofu pokrojonego w kostkę;
- 100 g. grzybów – u mnie enoki – pokrojone na mniejsze kawałki;
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia;
- sos sojowy do smaku;
- kurkuma – ½ łyżeczki;
- ewentualnie sól,
- mielona papryczka chilli
- makaron ryżowy do podania
Kapusta po chińsku pak choi:
- jedna główka kapusty przekrojona na pół lub
- filiżanka bulionu;
- dwa ząbki czosnku drobno pokrojone;
- łyżeczka świeżo posiekanego imbiru;
- łyżeczka masla lub innego zdrowszego tłuszczu
Wykonanie:
1. Rozgrzać patelnię z grubym dnem z olejem. Następnie wrzucić kiełki. Po ok. 3 minutach smażenia dołożyć grzyby, a po chwili tofu. Całość
2. W czasie smażenia warzyw przygotować wg przepisu makaron.
3. Kapustę w całości dusić w bulionie z dodatkiem jednego ząbka czosnku i z imbirem przez ok. 5 minut, następnie kapustę wyjąć, do bulionu dodać drugi ząbek czosnku i gotować, aby część płynu odparować. Kapustę podawać polaną sosem z bulionu.
Jak dla mnie brzmi to bardzo egzotycznie:) Chetnie sprobowalabym, jaki calosc ma smak...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.