O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Caudillo – panamska zupa z papryki, pomidorów i wbijanych jajek - z niespodziankami


Zupę tą robiłam już kilka razy, a że wraca na nasz stół co jakiś czas, ze względu na swoją konsystencję, świetnie wyważony smak, dość odżywcze właściwości nie wspominając o jajach wbijanych wprost do zupy, na chwilę przed podaniem, to musiałam ją w końcu zamieścić. Przepis pochodzi z podróży Ireny i Andrzeja pa Ameryce: tu. A co do smaku zupy, to jakkolwiek składa się w zasadzie z 2 warzyw, jajek i odrobiny jogurtu, co brzmi zupełnie zwyczajnie, to sposób zamieszania składników i podania jest odbiegający od standardów zupowych. Można wręcz powiedzieć, że przez warstwowe ułożenie w miseczce, jedzący ciągle odkrywa nowy smak i jakąś niespodziankę.







Po moich udoskonaleniach, zupa prezentuje się tak:


Składniki dla 2 osób:


- 1,5 małej zielonej papryki lub 1 duża – pokrojona w kostkę;

- cebula dymka – biała część - posiekana,

- 1,5 - 2 pomidorów - posiekanych;

- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego;

- 2- 3 szklanki bulionu; - pieprz kajeński, sól do smaku;

- ok. 4 łyżki jogurtu;

- 4 jajka;

- 2 łyżki tartego żółtego sera;

- ewentualnie odrobina szczypioru z dymki do ustrojenia; - olej do smażenia;





Wykonanie:


1. W dużym rondlu na oleju podsmażyć warzywa - ok. 5 minut.

2. Dodać koncentrat pomidorowy i dalej smażyć , czy w zasadzie dusić kilka minut.

3. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Dodać bulion i gotować.

4. Przygotować miseczki, w których zupa będzie serwowana – na dno nałożyć po 1 – 2 łyżki jogurtu, posypać go potartym żółtym serem.
5. Na 2- 3 minuty przed podaniem wbić do zupy delikatnie jajka.


6. Kiedy jajka się zetną, nalać chochlę zupy, następnie przełożyć po 2 jajka do przygotowanych wcześniej miseczek i uzupełnić resztą zupy.





7. Podawać od razu, póki zupa gorąca, zwłaszcza, że wymiesza się z jogurtem, który nie jest gorący, a ser powinien się co nieco rozpuścić.



Serwowałam mężowi z opiekanymi bułeczkami nacieranymi masłem czosnkowym.




9 komentarzy:

  1. świetna..;) zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo, zaciekawiły mnie te jajka w 'zupnej koszulce' :) Bardzo oryginalne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi bardzo interesująco. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez strasznie mi sie podobala ta zupa u Ireny i Andrzeja.
    To szyblo sposob na zjedzenie czegos dobrego i pozywnego.

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada pysznie, wlasnie jestem w okresie ogromnje checi na zupki, ciekawy pomysl na warstowe ulozenie i z wbijanym jajkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ten pomysł z jajkami w zupie - taki malowniczy!
    I tło dla nich - piękne i zdrowe jak najbardziej adekwatne.:) Bardzo lubię paprykowe zupy, a właściwie zupę, bo dotąd jadłam tylko jedną.
    Myślę, że Twoja również by mi smakowała.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być przepyszna. Wygląda tak apetycznie, że aż zaczęłam się ślinić :P Zrobię ją na bank.
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails