O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

środa, 6 października 2010

Bardzo kosowa ryba z Kuby

Dałam się skusić i odstąpiłam od zasady nie smażenia! Zrobiłam rybę w delikatnej panierce z kokosa, a do tego wyśmienity sos na bazie mleka kokosowego. Pysznie wyszło! Przepis spodobał mi się od pierwszego przeczytania składników na blogu Ireny i Andrzeja: http://grumko.blox.pl/2010/08/1477-Ryba-a-la-Santa-Barbara.html.
Danie rodowód ma Kubański.



Składniki (po drobnych modyfikacjach dla 2 osób):

- 2 filety białej ryby – u mnie dorsz grenlandzki;
- /2 szklanki wiórków kokosa,
- łyżka mąki pełnoziaristej;
- jajko;
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki;
- olej do smażenia;
- cytryna;
- sól, pieprz,



sos:
- odrobina cukru nierafinowanego;
- ½ drobno poszatkowanej cebuli;
- olej do smażenia
- ok. 100 -120 ml. białego wina;
- 200 ml. mleczka kokosowego light;

Do podania – makaron ze słodkich batatów i gryki.


Wykonanie:

1. Rybę skropić kilkoma kroplami cytryny, oprószyć odrobiną soli i pieprzu.

2. Przygotować panierkę – wymieszać kokos, mąkę i pietruszkę, osobno rozbełtać jajko. Panierować filety rybne w jajku i kokosie.

3. Rybę usmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

4. Przygotować sos. W rondlu lub w patelni z pokrywką podsmażyć na niewielkiej ilości oleju cebulę. Następnie dodać wino i mleczko kokosowe. Sos zredukować gotując, tak aby zgęstniał. Następnie doprawić solą, pieprzem i cukrem.


Danie pyszne, zwłaszcza w towarzystwie jednego z moich ulubionych makaronów. Sos wyszedł idealnie gęsty, z lekką nutką słodyczy, która nieodłącznie wiąże mi się ze smakiem mleczka kokosowego i to niezależnie od tego, czy jest doprawiane wyłącznie na słodko, czy też na ostro. Dzięki zastąpieniu masła olejem do smażenia w znikomej ilości, danie nie wyszło tłuste i nawet nie trzeba było odsączać ryby na ręczniku papierowym.







3 komentarze:

  1. musi być bardzo aromatyczna;) ja ostatnio obiłam kokosowego kurczaka, ale czemu nie rybkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No wlaśnie Panno Malwino, można przecież pozamieniać. Ja od jakiegoś czasu , gdy znajduję interesujący przepis na kurczaka -a drobiu nie jadamy- robię podmianę na rybkę. Można i w przeciwną stronę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne :D Ostatnio jem nałogowo wiórki kokosowe, może by tak obtoczyć w nich rybkę?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails