O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

wtorek, 24 maja 2011

Ryba z tapenadą na puree z selera i blanszowanym szpinaku na pożegnanie Akcji RYBY!!!

To danie rybne zrobiłam jeszcze w czasie trwania mojej Akcji RYBY!!, ale nie zdążyłam opublikować. Zatem robię to teraz, choć już poza Akcją RYBY!!!

Przede wszystkim dziękuję wszystkim, którzy wzięli udział w akcji i dodali swoje przepisy na ryby. Mam nadzieję, że Akcja zmobilizowała niektórych do zrobienia dania rybnego, może przy okazji niektórzy dowiedzieli się czegoś więcej o rybach, choćby tegoo dlaczego warto je wprowadzić do swojego menu. Mam też nadzieję, że Ci, którzy dotąd kojarzyli ryby z nudnym piątkowym daniem w postaci mintaja w panierce lub paluszków rybnych, czytając naprawdę fajne i często bardzo oryginalne przepisy dodane przez uczestników, zmienią swoje zdanie na temat ryb. Wierzę, że przekonają się, iż można je przyżądzać na mnóstwo sposobów, a poza mintajem, pstrągiem, łososiem i dorszem istnieje jeszcze wiele innych ryb, a każda smakuje inaczej i ma inne wartości odżywcze.
Ostatni raz promując ryby, powtórzę, należy jej jeść, bo są źródłem wartościowego białka (słodkowodne), a także mogą być jednocześnie źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3 (morskie). Najlepiej wybierać te z połowów, a nie hodowlane, które szpikowane są hormonami… Więcej na ten temat na stronie Akcji RYBY!!!
A teraz wracając do przepisu, to pochodzi z wielokrotnie przywoływanej książki Aldo Zilliego. Pozwoliłam sobie na drobne zmiany tj. puree z kartofli zmieniłam na selerowe, a ryby nie obsmażałam, tylko upiekłam w piekarniku.
Danie pyszne i eleganckie. Smaki doskonale się uzupełniają, tworząc idealną kompozycję.
A tapenada, którą robiłam po raz pierwszy w życiu bardzo nam smakowała.




Składniki dla 2 osób:



- 2 filety białej ryby - u mnie halibut;
- dwie średnie bulwy selera;
- mleko;
- oliwa z oliwek (ewentualnie masło, czego ja nie dodaję do puree);
- sól, pieprz, chilli;
- 500 g. szpinaku;
- 1- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego;
- cytryna;

tapenada:


- 50 – 70 g. czarnych oliwek;
- 1 ząbek czosnku – posiekanego drobno;
- 15-20 g. sardeli (anchovies) odsączonych z zalewy;
- 8 g. kaparów;
- pieprz do smaku;
- kilka listków bazylii;
- kilka kropel soku z cytryny;
- niecała łyżka oliwy z oliwek;


Wykonanie:
Puree:selera obrać, pokroić w kostkę, zagotować w mleku i gotować , aż warzywo zmięknie. Po ugotowaniu zmiksować, dodając oliwę, sól, pieprz.
Ryba:oprószyć solą i pieprzem, skropić cytryną, nastawić piekarnik na 180 stopni. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub każdy filet na folii aluminiowej, wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 15 minut.
Szpinak:Obrany, umyty i grubo posiekany szpinak udusić w kilku łyżkach wody, do zwiędnięcia liści. Następnie dodać czosnek, doprawić chilli, solą i ewentualnie pieprzem.
Tapenada:Należy zmiksować wszystkie składniki razem. Istotne jest to, aby nie miksować na gładką masę!

Danie serwuje się w ten sposób, że na talerz wykłada się szpinak, na to puree selerowe, na szczycie należy położyć rybę. Tapenadę nakłada się na rybę.


Tych, którzy jeszcze nie próbowali puree z selera, gorąco zachęcam do próby. Można zaszaleć i doprawić je na różne sposoby, dodając ulubione przyprawy, sos sojowy…. Jednak polecam gotowanie w mleku i za pierwszym razem spróbowanie w tej zupełnie podstawowej wersji.

W tej potrawie ułożonej warstwowo, smaki idealnie się komponują – charakterystyczna, mocna w smaku tapenada, dalej delikatna biała ryba, słodkawe delikatne puree i na koniec wyrazisty w smaku szpinak doprawiony na ostro, bo czosnkiem i chilli.



9 komentarzy:

  1. Pycha, bardzo bogate danie... Symfonia smaków :)
    I kto powiedział, że ryby są nudne (cytując chłopczyka z reklamy znanej firmy produkującej instanty...)?

    OdpowiedzUsuń
  2. skomplikowana nazwa ale danie sie pieknie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Eleganckie, smaczne i zdrowe - po prostu bomba! A tapenade tez odkrylam niedawno i bardzo polubilam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, uwielbiam takie rybne dania. Ja też Ci dziękuję za tę akcję, dzięki niej zrobiłam kilka zdrowych i ciekawych dań :)
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie akcja zmobilizowala w koncu do zakupu tej ksiazki o rybach. Znalazlam we wroclawskim sklepie internetowym wyjatkowo tanio (i z odbiorem osobistym) jak na ta ksiazke i juz mam pare przepisow na oku. Szkoda tylko, ze trzeba stosowac rybne zamienniki.
    Ta rybe z tapenada tez mam w planie, jak zreszta pare innych, ktore pokazywalas.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kikimora, no właśnie ryby wc ale nie są nudne, to prawdziwa kraina smaków i możliwości kulinarnych!

    Bernadeto i Aniu, dzięki za miłe słowa, a potrawa faktycznie prezentuje się bardzo elegancko, a wbrew nazwie jej wykonanie nie jest skomplikowane.

    Maggie, no właśnie ja dzięki blogowi i namiętnemu studiowaniu przepisów ciągle poznaję coś nowego. I jak ja mogłam żyć kiedyś bez guakamole, hummusu, szparagów.......????

    Mopsie, cieszę się, że akcja Cię zmoblizowała do rybnych eksperymentów, oby tak dalej, a w razie demobilizacji, za rok akcją będzie znowu!

    Theisso, ale fajnie, że masz tą książkę. Ciekawa jestem co wybrałaś do zrobienia, ale mam nadzieję, że zobaczę to u Ciebie na blogu! Ja mam tam jeszcze sporo przepisów zaznaczonych, ale nie zdążyłam w ramach akcji. Nadrobię w ciągu roku. Faktycznie ryby tam wskazane często są u nas nie do dostania, podobnie jak w tej potrawie miał być pitrosz!? Co to jest i gdzie go dostać? Dałam to co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kinga ja nie zaznaczam, tylko oceniam na oko. A pozniej mam ten problem, ze wiem co mailam zrobic i nie pamietam w jakiej to bylo ksiazce:-)
    Nie wiem, czy w najblizszym czasie cos pokaze na blogu, bo mam spora kolejke oczekujaca juz na wstawienie, ale pewnie wkrotce owszem.
    Piotrosza widzialam w Kuchniach Swiata, ale cena byla powalajaca. Za to w Warszawie mozna wszystko kupic, popatrz tutaj:
    http://britex1.netidea.pl/index.php?a=lista&k=28&v=1
    Ciekawe, kiedy doczekamy takich czasow, kiedy w innych miastach rowniez.

    OdpowiedzUsuń
  8. To na pewno jest coś pysznego, jest też taki prosty przepis na podobne danie http://www.opinet.vot.pl/?p=663

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails