Dziś kolejne danie z mięsem, tym razem z kuchni Niemieckiej – gulasz od Kwiecienki, która przepis znalazła w gazecie ("Kochen & Genießen", 11/2009).
Powiem tylko – gulasz jest REWELACYJNY!
Co w tym gulaszu jest wyjątkowego? Charakterystyczne nuty smakowe ogórka konserwowanego i pieczarek, która bardzo mi odpowiadają, żeby nie powiedzieć, że wręcz uwielbiam dania z ogórkami kiszonymi, czy konserwowanymi, jak np. ten gulasz z ciecierzycą.
No i fantastyczny sos – jest go niewiele, w trakcie duszenia musiałam kilka razy dolewać wody, bo mięso i chleb wchłaniały płyn, jednak sos jest nie tylko pyszny, ale w szczególny sposób gęsty. Dla mnie bomba.
Skład podaję w oryginale, jednak ja dostosowałam do 4 osób, dałam jak zawsze polędwicę wołową, a poandto pomniejszyłam co nieco ilość mięsa oraz cebulki perłowej, wiedząc, że nie wszyscy będą jej amatorami.
Składniki na 6 porcji:
;, - 1,5 kg mięsa na gulasz – dałam polędwicę wołową
- pokrojone w większą kostkę;3 średnie cebule – posiakane;
- pokrojone w większą kostkę;3 średnie cebule – posiakane;
- - 75-100g wędzonego boczku – pokrojony w kostkę;
- 400g pieczarek – pokrojone w plasterki;
- - 2 3 łyżki oleju do smażenia;
- - 2 3 łyżki oleju do smażenia;
- - 3 kromki pumpernikla – zastąpiłam chlebem Montignacka
- - 1 butelka (0,33l) ciemnego piwa;
- - 4 ogórki konserwowe – pokrojone w kostkę;
- 1 słoik (ok.400g) cebulki perłowej;
- sól, pieprz;
- - 0,5 l wody.
Wykonanie:
1. Mięso podsmażyć na oleju doprawić solą i pieprzem, odstawić.
4. Cebulki perłowe razem z ogórkami dodać do gulaszu na 5 minut przed końcem gotowania (dałam na ok. 15 min przedz kmońcem, bo chciałam aby cebulki nieco zmiękły, a danie przeszło ogórkami). Jeszcze raz doprawić do smaku.
Danie podawałam do wyboru z kaszą gryczaną niepalną, która świetnie się tu sprawdziła, dla osoby, która deklarowała niestrawności był zgodnie z życzeniem biały ryż, a dodatkowo był chleb, który nie cieszył się jednak powodzeniem.
jak ja Ci zazdroszczę takiego smakowitego obiadu!
OdpowiedzUsuńuwielbiam polędwicę wołową! uwielbiam ogórki konserwowe i uwielbiam pieczarki!
czy mogę się wprosic na obiadek? ;) :P
pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie.
www.smakiempisane.pl
za taki gulasz oddam pół królestwa.
OdpowiedzUsuńO tak dziewczyny gulasz był naprawdę cool!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie gulasz jest rewelacyjny... dziś znów go robię :) tylko dodaję mniej cebulki perłowej i robię to na ok. 25 minut przed końcem gotowania - smaki się lepiej przegryzają :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy cieszę się, że i Tobie się spodobał przepis. Dla mnie szczególnie kuszące sa kwaskowate ogórki kiszone w tym gulaszu :). Pozdr.
OdpowiedzUsuńapaszki damskie włoskie,
OdpowiedzUsuńpassigatti szale,
ciepłe szale damskie