Nie jest to barszcz, ani barszcz ukraiński,
ale kompozycja warzyw późnojesiennych z soczewicą, zatopiona w czerwonym
bulionie. Zjedliśmy i my i dzieci. Dobre było.
Zupa z My New Roots.
Składniki
na 3-4 porcje:
- por – pokrojonego w
krążki;
- garść tymianku;
- 3 ząbki czosnku –
posiekane;
- 2 średnie buraki –
pokrojone w julen (zapałki);
- 1, 5 marchewki –
pokrojonej w julen lub krążki;
- 2 liście laurowe;
- ½ kubka czarnej
soczewicy (du puy najlepiej – u mnie beluga);
- kubek kapusty – cienko
pokrojonej w plastry;
- sól – grubo
mielona do smaku
- pieprz - do smaku;
- niecała 1 łyżka
musztardy Dijon;
- 2 łyżki pasty
pomidorowej;
- ½ łyżeczki ziaren kminku;
- 4 – 5 kubków
bulionu;
- 1 łyżeczka octu
jabłkowego;
- olej do smażenia
lub lej kokosowy;
- oliwa z oliwek
extra virgin;
- dodatkowo - jajko na twardo;
Wykonanie:
1. W rondlu lub garnku z szerokim dnem, na
średnim ogniu na oleju do smażenia lub oleju kokosowym należy obsmażać pory z odrobiną soli ok. 5
minut. Dodać czosnek i gotować ok. 2 minuty. Dalej dodać musztardę, pastę pomidorową,
tymianek, liście laurowe i kminek. Wymieszać i dodać warzywa – buraki i
marchewkę oraz soczewicę. Zalać bulionem, zaczynając od 4 kubków. Gotować ok. 15
-20 minut.
2. Dodać kapustę (ja dałam o połowę czasu wcześniej),
ocet jabłkowy i gotować kolejne co najmniej 5 minut.
3. Zupę nalać do nagrzanych miseczek posypując
świeżo mielonym pieprzem i tymiankiem
oraz spryskując oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz