Kolejny pyszny przepis z książki „Zupy” Carole Clements z serii z kuchennej półeczki.
Jako że staliśmy się miłośnikami zup rybnych (od niedawna) spróbowałam kolejnej charakterystycznej zupy. Tym razem z mlekiem kokosowym i zielonymi warzywami.
Zmieniłam nieco proporcje – dałam więcej ryby, pominęłam zaś krewetki.
Jako że staliśmy się miłośnikami zup rybnych (od niedawna) spróbowałam kolejnej charakterystycznej zupy. Tym razem z mlekiem kokosowym i zielonymi warzywami.
Zmieniłam nieco proporcje – dałam więcej ryby, pominęłam zaś krewetki.
Składniki (dla 2 osób):
- ok. 300 g. filetów białej ryby – u mnie. halibut – pokrojony w kostkę;
- ½ marchewki drobno pokrojonej;
- ¼ łyżeczki zmielonej kolendry;
- odrobina kminku;
- ½ łyżeczki paty chilli – dałam chilli zmielone;
- cebula – pokrojona w półplasterki;
- olej do smażenia;
- por pokrojony w krążki;
- dwa ząbki czosnku poszatkowane;
- mały kartofel;
- 500 - 600 ml bulionu;
- sól, pieprz;
- 70 ml mleczka kokosowego – dałam light i trochę więcej ok. 100 ml;
- 150 g. liści świeżego szpinaku;
- cytryna;
- ok. 300 g. filetów białej ryby – u mnie. halibut – pokrojony w kostkę;
- ½ marchewki drobno pokrojonej;
- ¼ łyżeczki zmielonej kolendry;
- odrobina kminku;
- ½ łyżeczki paty chilli – dałam chilli zmielone;
- cebula – pokrojona w półplasterki;
- olej do smażenia;
- por pokrojony w krążki;
- dwa ząbki czosnku poszatkowane;
- mały kartofel;
- 500 - 600 ml bulionu;
- sól, pieprz;
- 70 ml mleczka kokosowego – dałam light i trochę więcej ok. 100 ml;
- 150 g. liści świeżego szpinaku;
- cytryna;
Wykonanie:
1. Ryby wraz z odrobiną soku z cytryny, kolendrą, kminkiem i chilli włożyć do miski i zostawić.
2. Rozgrzać w garnku z grubym dnem olej do smażenia i wrzucić cebulę i pora. Dusić 10 minut. Następnie, gdy por zmięknie dodać czosnek, dusić jeszcze przez 3 minuty.
3.Dodać kartofla pokrojonego w kostkę, wlać bulion i gotować ok. 10 -15 minut. Następnie dodać szpinak i gotować jeszcze kilka minut.
4. Zupę zmiksować.
5. Po zmiksowaniu ponownie podgrzewać zupę, dodać mleczko kokosowe i doprawić.
6. Włożyć do zupy rybę i gotować 8 -10 minut, aż ryba będzie gotowa.
Podawać od razu!
No i nie potrafię powiedzieć, czy bardziej mi smakowała zupa prowansalska, tu: http://kuchniaobledniezdrowa.blogspot.com/2010/11/prowansalska-zupa-rybna.html, czy karaibska. Mąż miał te same odczucia. Obie pyszne i zupełnie różne.
zapowiada sie smaczna zupka, wiec pisze sie na miseczke:)
OdpowiedzUsuńTej jeszcze nie probowalam a juz pare razy mialam na oku.
OdpowiedzUsuń