W zasadzie powiedzenie, że to sałatka brzmi szumnie, zwarzywszy, że węgorz jest podany na liściach cykorii, a u mnie dodatkowo sałaty lodowej. Natomiast to co czyni go nietuzinkowym to sos cytrynowo – oliwkowy i rodzynki, którymi posypana jest sałatka, a ich rolą jest złamanie goryczki cykorii.
Dodam tylko, że wędzony węgorz dotychczas nie gościł u nas. Już jakiś czas temu pisałam, że poza wędzoną makrelą i łososiem, to w zasadzie nie jadaliśmy innych ryb wędzonych. Potem poszerzyliśmy ekspansję na wędzonego halibuta, całkiem niedawno na pstrąga i wow – Rewala! A teraz czas na węgorza. Fakt – tłusty bardzo, ale taki świeży, pysznie uwędzony, naprawdę smakowity.
Składniki dla 2 osób:
- użyłam ok. 350 g. obranego węgorza;
- garść rodzynek – u mnie zielone;
- czerwona cykoria lub radichio;*
- sałata lodowa *
- dymka – posiekana biała i zielona część
sos:
- sok z pomarańczy;
- sól i pieprz do smaku;
- sok z limonki;
- niecała łyżeczka cukru;
-oliwa z oliwek extra virgin;
- niecała łyżeczka musztardy dijon z gorczycą;
- łyżka posiekanej drobno natki pietruszki;
* Nie podaję ilości sałaty i cykorii, bo to zależne od upodobania. W oryginalnym przepisie nie było sałaty lodowej.
Wykonanie:
1. Obranego węgorza pokroić na spore kawałki - słupki.
2. W miskach sałatkowych ułożyć liście cykorii i sałaty lodowej.
3. Na wierzchu sałaty ułożyć słupki węgorza, opierając je o siebie, aby powstał stożek. Całość obsypać rodzynkami i dymką.
4. Przygotowanie dressingu: w rondelku podgrzać sok z pomarańczy z cukrem, doprowadzić do wrzenia, a następnie w części odparować. Ostudzić. Następnie sok wymieszać z oliwą i sokiem z limonki, natką, musztardą. Doprawić. Wymieszać ruzgą.
5. Sałatkę polać obficie sosem, w razie potrzeby dodawać w trakcie.
Autor przepisu wskazuje, że węgorza można zastąpić pstrągiem. Smakowo dla mnie to coś zupełnie innego, ale niewątpliwie wersja z pstrągiem jest zdecydowanie light.
Bardzo apetyczna propozycja, uwielbiam sałatki z wędzoną rybą. Cykoria wciąż jest dla mnie bardzo interesująca, bo miałam okazję ją jeść, niestety, tylko raz.
OdpowiedzUsuńMmmmm, ale delicje. Aż zazdroszczę:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Nie wiem czy sama bym wpadła na takie ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńSwietna salatka - zdecydowanie do wyprobowania. A z wedzonych ryb polecam rowniez jesiotra - niebo w gebie, bezdyskusyjnie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę
OdpowiedzUsuńrychło, artykuły, członek, działanie, firmy
OdpowiedzUsuńgooubeei992f
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet