O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

poniedziałek, 27 września 2010

Pełnoziarnista (gryczano – pszenna) tarta rozmarynowa z pastą z ciecierzycy i soczewicą



Szukając dań bazujących na ciecierzycy odnalazłam „Tydzień z ciecierzycą”, a tam kilka interesujących przepisów. Dziś jeden z nich, autorstwa Kostni prowadzącej bloga Apparecchiamo.

Danie wykonuje się 3 etapowo. Najpierw klasyczne ciasto ntę, tyle tylko, że tym razem zmienił się skład mąki, bo połączyłam gryczaną i pszenną pełnoziarnistą czyli typ 2000. Następnie pasta z ciecierzycy, której zrobiłam więcej i wykorzystałam w następne dni do kanapek. Jest bardzo dobra, a dzięki serowi ricotta delikatna w smaku, ciut bardziej kremowa. Zgodnie z sugestią mojego męża najlepiej komponuje się z pomidorem, który łamał nieco jej drapiący w gardło smak. Trzeci etap, to przygotowanie i wymieszanie składników na tratę.



Składniki (dla 2 osób):

PASTA:

· niecała szklanka ciecierzycy suchej, moczonej przez noc i ugotowanej przez 45 minut;
·150 g. sera ricotta
· 3 łyżki jogurtu naturalnego
· 2 ząbki czosnku
· kilka gałązek świeżego rozmarynu
· odrobina świeżej pietruszki
· sól i pieprz
· 1 łyżka lub więcej oliwy


TARTA:

· pełnoziarniste ciasto na spód
· 2/3 szklanki soczewicy ugotowanej wg przepisu – ja dodaję liść laurowy do gotowania;
· cebula poszatkowana;
· pasta z ciecierzycy;
· rozmaryn - dużo
· sok z połowy cytryny
- olej do smażenia
· sól i pieprz

* wszystkie proporcje odpowiednio pomniejszyłam, bo używałam formy o średnicy 18 cm, niektórych składników dodałam więcej np. czosnku, gałązek rozmarynu


Wykonanie:

PASTA:


zmiksować w blednderze wszystkie składniki na pastę, dosmakować wg własnego gustu;


TARTA:

1. Przygotowane wcześniej ciasto wyłożyć w natłuszczonej formie.
2. Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju do smażenia.
3. Wymieszać w misce składniki na farsz tj.: pastę z ciecierzycy, ugotowaną soczewicę i cebulę. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i dodatkowym rozmarynem.
4. Masę rozprowadzić na cieście, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 25-30 minut.


Podsumowując, muszę stwierdzić, że smak tarty jest bardzo oryginalny. Natomiast znane mi już z opisów połączenie ciecierzycy z rozmarynem nie było przereklamowane! Rozmaryn doskonale łączy się z grochem włoskim i dopełnia jego smaku lub raczej wyciąga smak cieciorki.




4 komentarze:

  1. Fajny przepis, bardzo lubię ciecierzycę i soczewicę i do tego ciasto pełnoziarniste.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa ta tarta, bo i soczewica i ciecierzyca. Bedzie dobra zimowa pora, kiedy niedostatek warzyw i trzeba sie dokarmiac straczkowymi.

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje sie super
    a połączenie strączkowych i rozmarynu bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja tarta wjeżdża z impetem na moją listę "do zrobienia":-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails