O mnie

Moje zdjęcie
Katowice, Śląskie, Poland

wtorek, 15 lutego 2011

Salsa z awokado i liczi

Od niedawna odkryłam salsy! Ależ to było odkrycie. Od tego czasu salsy zaczęły królować jako dodatek do posiłków. I to różne – warzywne i warzywno owocowe. Cały sekret salsy to drobno, bardzo drobno pokrojone składniki. Doprawiane w zależności od tego z czego jest dana salsa, ale raczej delikatnie oliwą z oliwek, sokiem z limonki, często papryczką chilli lub świeżo mielonym kolorowym pieprzem, a czasem słodką miodową nutą.
Do salsy świetnie nadaje się awokado o dość neutralnym smaku, a jednak specyficzne oraz owoce ciut bardziej egzotyczne np. mango. Robiłam też salsę z dodatkiem jabłka, które chrupało i było winne dodając świeżości.



Składniki na 2 osoby:
- małe awokado lub ½ dużego
- 6-8 owoców liczi, obranych ze skorupki i wypestkowanych;
- ½ szalotki;
- kilka pomidorków cherry lub kawałek czerwonej papryki;
- oliwa z oliwek;
- odrobina soku z limonki, ewentualnie z cytryny;
- chilli;
- sól;



Wykonanie:
Wszystkie warzywa i liczi pokroić w drobną kostkę podobnej wielkości. Przy czym szalotka powinna być drobniej pokrojona. Wymieszać składniki sałatki, doprawić chilli i solą.



Zrobiłam tą salsę dwukrotnie, bo tak nam zasmakowała, dzień po dniu. Raz zrobiłam z drobniutko pokrojonymi słodkawymi pomidorkami cherry, a drugim razem z czerwoną papryką, która też ma słodkawy posmak. Nie wiem, która wersja lepsza. Obie pyszne!
W tej salsie dobrze komponują się smaki typowo warzywne ze słodkim i soczystym liczi, które puszcza sok, a do tego ostre chilli.


Smacznego!



4 komentarze:

  1. skoro to takie dobra, może i pora bym ja odkryła salsy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poddałaś mi pomysł, aby zainteresować się bliżej salsami - dotychczas robiłam tylko jedną, bardzo dobrą wprawdzie, ale potem jakoś zapomniałam o tym dodatku. Czas sobie o nim przypomnieć. Jest to fajny dodatek, np. do ryby z grilla.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie sięgałam wczoraj na półkę po avocado, ale ni zdążyłam złapać, bo już coś innego mnie zaabsorbowało. No i skończyło się na smaku,.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie wygląda! bardzo kolorowo! ja mam w planach salsę z ananasem i pomidorkami koktajlowymi, czuję że awokado dobrze by się czuło w takim towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts with Thumbnails